Bekijk de meest recente nieuwsbrief
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Subsidie maakt woningen inbraakproef met anti-kerntrekbeslag

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie, burgemeester Van Aartsen van de gemeente Den Haag en vier wooncorporaties gaven donderdag 23 juni het startschot voor het verbeteren van de veiligheid van 2.200 Haagse huurwoningen. De huurwoningen in de gemeente Den Haag worden voorzien van onder meer S2 anti-kerntrekbeslag. De woningen zijn hiermee beveiligd tegen de steeds populairdere inbraakmethode cilindertrekken.

Bij cilindertrekken, ook wel kerntrekken genoemd, draait de inbreker een schroef in het sleutelgat. Over de kop van de schroef wordt een trekker geplaatst en binnen 30 seconden breekt de cilinder door de toenemende trekkracht en kan de inbreker de deur geruisloos openen.

Daarom is cilindertrekbeveiliging sinds 2011 voor de nieuwbouw en inmiddels ook voor de bestaande bouw (2014) een eis voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Dankzij de gezamenlijke inzet van publieke en private partijen is deze preventieve maatregel tegen woninginbraak bereikt en opgenomen in het Bouwbesluit. Sinds 2016 moeten dan ook alle nieuwbouwwoningen voorzien zijn van kerntrekbeslag.

Subsidie
Andere gemeenten die samen met woningcorporaties extra willen investeren in inbraakpreventie, komen ook in aanmerking voor de subsidie. Het ministerie van Veiligheid en Justitie stelt hiervoor dit jaar maximaal twee miljoen euro beschikbaar. De bijdrage is bedoeld voor betere beveiliging van huurwoningen in meerjarige hotspots. Om in aanmerking te komen voor deze bijdrage, moet er sprake zijn van een integrale aanpak. Bovendien moet de corporatie 50 procent van de totale kosten bijdragen.

De minister hoopt hiermee in 2016 zo’n 25.000 woningen van betere beveiliging te hebben voorzien. Gemeenten kunnen, naast huurwoningen, ook koopwoningen meenemen. In dat geval dient de bewoner de helft van de kosten voor zijn rekening te nemen.

Bron: politiekeurmerk.nl
Denhaag